Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Zgjerimi i Akademisë së Shkencave me anëtarët ë rinj dhe avancimi në titullin akademik të dy të tjerëve ka patur jehonë edhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Konferencë ndërkombëtare

"Gjeoshkenca dhe inxhinieria e tërmeteve, sfidat e Ballkanit Perëndimor"

Konferencë ndërkombëtare

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Fjala e Kryetarit të Akademisë së Shkencave Akademik Skënder Gjinushi

Luan Omari

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Presidenti Meta vlerëson akademikun

Luan Omari

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Krijohet pranë Akademisë së Shkencave Njësia kërkimore e përkohshme e Bioteknologjisë dhe Gjenetikës

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Ismail Kadare

Akademia e Shqipërisë propozon Ismail Kadarenë për çmimin Nobel në letërsi

Ismail Kadare

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Në Shkup të Maqedonisë u mbajt Konferenca triditore kushtuar dygjuhësisë, tregjuhësisë, shumëgjuhësisë

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Ribotimi i librit të ri

Akademia e Shkencave e Shqipërisë riboton librin " Sizmiciteti, Sizmoteknika dhe vlerësimi i rrezikut sizmik në Shqipëri"

Ribotimi i librit të ri

Workshop " NanoAlb & Industrial App

Akademia e Shkencave e Shqipërisë, në bashkëpunim me Ministrin e Shtetit pë Mbrojtjen e Sipërmarrjes, zhvilloi sot workshop-in "NanoAlb & Industrial Applications”.

Workshop

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

In Memoriam/ Kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi: “Petraq Petro ishte një mendje aktive, krijuese dhe rikrijuese. Zgjedhja e tij në jetë ishte një zgjedhje sfide”

 

Kryesia e Akademisë së Shkencave, familja dhe të afërmit i kanë dhënë lamtumirën e fundit akademik Petraq Petros, që u nda papritur nga jeta një ditë më parë, më 18 janar 2021. Në mjediset e jashtme të Akademisë së Shkencave u zhvillua një ceremoni modeste homazhesh e kushtëzuar nga rrethanat e Covid -19.

Ceremonia u mbajt nga ora 11.30-12.30, ku nuk munguan dhjetëra kurora e tufa lulesh me dedikime nga institucionet e larta të vendit, miqtë dhe kolegët. Kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi mbajti fjalën e lamtumirës, duke vlerësuar dijen dhe inteligjencën e rrallë të akad. Petraq Petros, si dhe kontributin që dha në fushën e arsimit dhe të shkencës. *** Fjala e lamtumirës së Kryetarit të ASH, akad.Skënder Gjinushit për akad.Petraq Petron.

Të dashur pjesëtarë dhe të afërm të familjes së mikut tonë të shtrenjtë Petraq Petro,

Të dashur kolegë, anëtarë të Akademisë së Shkencave, punonjës të saj, profesorë, miq të profesor Petraqit,

Një dhimbje e madhe prej humbjes së njeriut e mikut tonë të shtrenjtë, të familjes gjenetike dhe të familjes akademike, na ka bashkuar sot këtu. U nda prej nesh në mënyrë të parakohshme e të papritur njeriu ynë i dashur: prindi, mësuesi, profesori, akademiku; miku e kolegu që deshëm e na donte të gjithëve me zemër Petraq Petro.

Read more...

Drejt ngritjes së një njësie të re kërkimore në fushën e Informatikës dhe Inteligjencës Artificiale, si një çështje e domosdoshme për Akademinë e Shkencave

Informacioni është bërë element i pashmangshëm dhe vendimtar në procesin e analizës së marrjes së vendimeve në të gjitha fushat e veprimtarisë njerëzore dhe sidomos në fushën e kërkimit dhe studimit shkencor. Si i tillë, ngritja e një njësie të re kërkimore në fushën e informatikës dhe inteligjencës artificiale është kthyer në një çështje domosdoshmërie për Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Për këtë qëllim, në mjediset e Akademisë së Shkencave është mbajtur një takim pune për të diskutuar mbi domosdoshmërinë e krijimit të një njësie të re kërkimore në fushën e informatikës dhe inteligjencës artificiale.

Në këtë takim morën pjesë kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi; kryetari i Seksionit të Shkencave Natyrore dhe Teknike, akad. Neki Frashëri; dekane e Fakultetit të Teknologjisë së Informacionit, prof. asoc. Elinda Kajo; profesorët Kozeta Sevrani, Betim Çiço, Alda Kika dhe në lidhje online nga SHBA-ja, akad. Arjan Durrësi.

Read more...

Marrëveshje bashkëpunimi ndërmjet Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Universitetit të Mjekësisë

Një kornizë e nevojshme ligjore ndërveprimi institucional dhe nxitje për projekte dhe pjesëmarrje të përbashkëta.

Akademia e Shkencave e Shqipërisë (ASHSH), e përfaqësuar nga kryetari akad. Skënder Gjinushi, ka lidhur këtë të hënë, më 11 janar 2021, marrëveshjen me Universitetin e Mjekësisë së Tiranës (UMT). Pas nënshkrimit të marrëveshjes në zyrën e kryetarit të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, rektori, prof. dr. Arben Gjata, u shpreh se ajo i hap rrugë bashkëpunimit në shumë fusha të dijes dhe shkencës.

Marrëveshja vë në baza ligjore lidhjet midis studimeve akademike dhe kërkimeve universitare në shkencat mjekësore. Kjo përfshin si programet universitare, ashtu edhe formimin e profesionistëve të rinj në këto fusha, ku secila prej palëve propozon rrugët më të mira e më të suksesshme përmes projekteve dhe veprimtarive të përbashkëta akademike e universitare, tha rektori i UMT-së, prof. dr. Arben Gjata.

Read more...