Çmimet “Shuteriqi”

Çmimi i parë jepet për veprën “Statutet e Shkodrës, nga gjysma e parë e shekullit XIV, me shtesat deri më 1469” me autore Lucia Nadin

Çmimet “Shuteriqi”

Kryeministri i Republikës së Bullgarisë, akademik Nikolai Denkov, pret në një takim Kryetarin e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë akademik Skënder Gjinushin

Kryeministri akad. Denkov përshëndet marrëveshjen

Kryeministri i Republikës së Bullgarisë, akademik Nikolai Denkov, pret në një takim Kryetarin e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë akademik Skënder Gjinushin

Nga datat 16 deri 20 tetor 2023 vjen në Tiranë edicioni i parë i Konferencës Ndërkombëtare NanoBalkan 2023

NanoBalkan 2023 Conference

Nga datat 16 deri 20 tetor 2023 vjen në Tiranë edicioni i parë i Konferencës Ndërkombëtare NanoBalkan 2023

Partnering for excellence - partnering for Europe

Tirana, 19-20 Shtator 2023

Partnering for excellence - partnering for Europe

Akad. Skënder Gjinushi: Nuk ka shkrirje,as shuarje të ASA-s, por bashkim me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

Konferenca për shtyp

Akad. Skënder Gjinushi: Nuk ka shkrirje,as shuarje të ASA-s, por bashkim me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

Nënshkruhet Memorandumit i Mirëkuptimit ndërmjet Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë Austriake të Shkencave

Marrëveshja e bashkëpunimit

Nënshkruhet Memorandumit i Mirëkuptimit ndërmjet Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë Austriake të Shkencave

Prof. dr. Ke Jing vlerësohet me diplomën e anëtarit të nderit të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

 

Sot në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë në sallën “Aleks Buda” u zhvillua ceremonia e dorëzimit të diplomës së anëtarit të nderit të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Prof. dr. Ke Jing, albanologe, studiuese e letërsisë, gjuhës, identitetit dhe kulturës shqiptare; drejtuese projektesh albanologjike; përkthyese e letërsisë shqipe në gjuhën kineze.

 

***

 

 

Në ceremoni merrnin pjesë anëtarët e Asamblesë së Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, profesorë , i Ngarkuari me Punë i ambasadës kineze në Shqipëri, zëvendësrektori i BFSU, prof. dr. Jia Dezhong si dhe staf akademik i BFSU.

 

Ceremonia u hap nga Zvkryetari i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, akad. Vasil Tole, i cili ftoi Kryetarin e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë akad. Skënder Gjinushi për të përshendetur. Akad. Gjinushi në fjalën e tij bëri një profil të shkurër intelektual të kandidates Ke Jing duke iu drejtuar Asamblesë së Akademisë së Shkencave të Shqipërisë me arsyet e përzgjedhjes për ta vlerësuar me diplomën e anëtarit të nderit të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Prof. dr. Ke Jing.

 

Akad. Gjinushi theksoi se në rrugën e vështirë të albanologjisë profesore Ke Jing hyri shumë vite më parë, qysh me mbrojtjen e doktoratës në Universitetin e Luisvillit në SHBA (Louisville University), me një studim monografik kushtuar veprës së Ismail Kadaresë dhe identitetit kombëtar shqiptar vështruar përmes të ndryshmit të pranishëm në këtë vepër, me titullin "Katër të tjerët në veprën e Kadaresë: një studim mbi identitetin shqiptar". Për disa vite me radhë profesore Ke Jing ka drejtuar katedrën e gjuhës shqipe në Universitetin e Gjuhëve të Huaja në Pekin, duke e ringritur atë nga themelet dhe duke e shndërruar në qendrën më të madhe të albanologjisë në Azi, konkurrente për veprimtarinë e saj cilësore në kuadër të albanologjisë botërore.

 

Për më tepër vazhdoi akad. Gjinushi-përveç hartimit të teksteve bazë të mësimdhënies universitare për gjuhën shqipe, letërsinë, kulturën, historinë dhe identitetin shqiptar; me kujdesin e saj pranë Universitetit të Gjuhëve të Huaja të Pekinit u ngrit Qendra e Studimeve Shqiptare, e cila publikon rregullisht buletinin e vet shkencor dhe informues, me titullin "Syri i kaltër". Prof.dr. Ke Jing është themeluese e projektit universitar "Shqip plus", që synon orientimin e studimeve drejt gjuhëve të tjera të Ballkanit përmes shqipes.

 

Fjalori shqip-kinezisht dhe kinezisht shqip me rreth 80 mijë fjalë (në të dyja gjuhët), i botuar para pesë vjetësh, është një arritje e madhe leksikografike e saj dhe e bashkëpunëtorëve që e kanë realizuar. Kandidatja Ke Jing -vazhdoi akad. Gjinushi-është bashkëdrejtuese e projektit për botimin e 25 titujve nga letërsia dhe shkenca shqiptare në gjuhën kineze dhe drejtuese e një skuadre përkthyesish nga më të zotët ndër disa breza, që po krijojnë një minibibliotekë të librit shqip në Pekin, duke filluar nga poema" Milosao" e Jeronim De Radës, deri te veprat e akademikëve tanë Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Arben Puto e Fatos Kongoli. Me ndikimin e saj shkencor e intelektual, afërsisht 60 personalitete të letërsisë shqipe do të zënë vend në botimin e ri të “Enciklopedisë Kineze” të letërsisë. Prof.dr. Ke Jing është pjesëmarrëse e rregullt dhe profesore e ftuar si albanologe në konferenca dhe ngjarje shkencore ndërkombëtare kushtuar problematikave të kulturave e qytetërimeve në Ballkan.

 

Bazuar në nenin 12 pika 3 të Statutit-përfundoi akad. Gjinushi- dhe me pëlqimin e dhënë nga të dy seksionet për zgjedhjen e prof. Ke Jing anëtare të jashtme të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, me motivacionin:

Albanologe e mirënjohur, me studime të thelluara cilësore në çështje të historisë së letërsisë, të gjuhës, të kulturës e të identitetit shqiptar; nismëtare e drejtuese e suksesshme projektesh shkencorë dhe kulturorë për njohjen dhe përurimin e trashëgimisë së qytetërimit shqiptar në vendin e saj dhe në një shkallë më të gjerë; figurë qendrore e studimeve shqiptare në Kinë dhe autore referenciale për çështje të karakterit të ekspertizës albanologjike; me një rol vetjak shumë të rëndësishëm për paraqitjen sistematike dhe me realizëm e përgjegjësi të arritjeve, vlerave dhe meritave të shkollës kineze të studimeve shqiptare në mjedise ndërkombëtare; profesore e drejtuese kërkimesh në shkallë të formuesit të specialistit në albanologji; përkthyese e editore pasionante dhe mike e botës shqiptare.

 

I kërkoj Asamblesë-vazhdoi akad.Gjinushi të shprehë miratimin e saj me duartrokitje. Pas miratimit me duartrokitje nga Asambleja, akad. Gjinushi shprehu vlerësimin duke falenderuar të pranishmit dhe të cilësonte se tani kish kënaqësinë të firmoste vendimin e Asamblesë e të ftoj prof. Ke Jing të pranojë diplomën, certifikatën dhe shenjën simbolike të nderimit.

 

Prof. dr. Ke Jing iu dorëzua diploma e anëtarit të nderit e më andej ajo shprehu falenderimet dhe vlerësimet më të larta për Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Ky është një nder jashtëzakonisht i madh-u shpreh prof.dr. Ke Jing - që më jep Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Në këtë moment, më sillet ndër mend viti 1985, ditët e para kur fillova të mësoj gjuhën shqipe në Universitetin e Prishtinës. Që prej atëherë jam lidhur përjetësisht me këtë gjuhë magjike.

 

Konsiderata dhe vlerësime për punën kërkimore shkencore në lëmin e albanologjisë dhe kontributin e prof. Ke Jing në albanalogji, shprehën Prof. Dr . Emil Lafe, që solli në vëmendje të pranishmëve bashkëpunimin në hartimin e fjalorit kinezisht-shqip si dhe një panoramë të shkurtër të bashkëpunimit ndërakademik me Universitetin BFSU. Më andej, Akad. Floresha Dado vlerësoi shumë lart punën organizative, hartimin e projekteve në lëmin e albanalogjisë si dhe kontributin e prof.dr. Ke Jing në forcimin e marrëdhënieve ndërakademike midis Universitetit BFSU me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Prof.dr Roland Zisi, Rektori i “Universitetit Ismail Qemali” të Vlorës , një nga institucionet e arsimit të lartë në Shqipëri që bashkëpunon ngushtë me Universitetin BFSU, nënvizoi bashkëpunimet e përbashkëta në fushën e studimeve albanalogjike si dhe kontributin intelektual të prof.dr. Ke Jing

 

Në emër të Universitetit BFSU, përshëndeti Zëvendësrektori , prof. dr. Jia Dezhong, i cili vlerësoi lart punën akademike të e prof. dr. Ke Jing , por sidomos kontributin e saj në studimet albanologjike si dhe bashkëpunimin me institucionet arsimore dhe kërkimit shkencor në Shqipëri, ku veçoi Akademinë e Shkencave të Shqipërisë si institucioni udhëheqës i kërkimit shkencor në Shqipëri.

 

Ceremonia u përmbyll në një atmosferë të ngrohtë e miqësore ku mbizotëroi fryma e bashkëpunimit dhe vazhdimësia e projekteve të përbashkëta në albanalogji mes institucioneve kërkimore shkencore, Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Universitetit BFSU.