Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title

Image 9 title

type your text for 9th image here

Image 9 title

Image 10 title

type your text for 10th image here

Image 10 title

Çmimet Shkencore Kombëtare të Akademisë së Shkencave për vitin 2016

 

Pjesëmarrësit në konkurs:

 

Për Çmimin Shkencor "Eqrem Çabej"

 

Nga Shqipëria


 

1.Valbona Nathanaili, Rruga e mundimshme e shkollës shqipe, 330 f., Tiranë (2016)

2.Bardhyl Demiraj, Gjak i shprishur. 256 f., Tiranë (2016); 2. Studi filologici arbëreshë, 281 f. (2015)

3.Ferid Hudhri, Shqiptarët në artin botëror, 480 f., Tiranë (2012)

4.Ethem Likaj, Zhvillime të mjeteve gramatikore të shqipes, 230 f., Tiranë (2015)

5.Xhevat Lloshi, Përkthimi i V. Meksit dhe redaktimi i G. Gjirokastrit (1819-1827), 398 f., Tiranë (2012)

6.Bashkim Vrekaj, La storia di Apollonia dell’Illiria, 265 f., Tiranë (2016)

7.Thimi Nika, Historia e filatelisë shqiptare (shqip 417 f. – anglisht 425 f.), Tiranë (2013)

8.Naim Laçej, TANAGRA – Historia e genit dhe gjuhës, 420 f., Lezhë (2012)

9.Fabian Zhilla, Besfort Lamallari, Krimi i organizuar – vlerësimi i riskut në Shqipëri, 122 f., Tiranë (2015), propozim i Fondacionit Shoqëria e Hapur për Shqipërinë

10.Romeo Gurakuqi, 1. Shqipëria 1911-1914, 880 f., Tiranë (2012); 2. Shqipëria dhe çështja shqiptare pas Luftës së Dytë Botërore, 310 f., Tiranë (2013)

11.A. Meksi, A. Baçe, E. Riza, Gj. Karaiskaj, P. Thomo, Historia e arkitekturës në Shqipëri – nga fortifikimet tek banesat popullore, ribotim i ripunuar 887 f., Tiranë (2016), propozimi i Institutit të Monumenteve

12.Pëllumb Xhufi , Arbërit e Jonit, 1440 f., Tiranë (2016) propozim i Shtëpisë botuese “Onufri”

13.Blerina Suta, Faqe të panjohura nga vepra e P. Budit, 128 f., Tiranë (2016), propozim i Shtëpisë botuese “Onufri”

14.Edmond Çali, Disidenca në letërsinë e realizmit socialist shqiptar, 524 f., Napoli (2015)

15.Rudian Zekthi, 1. Vëzhgim pa sfond, 265 f., Tiranë (2012); 2. Zhanret si shprehi ligjërimore dhe transfiguruese tërësisht të jashtme, 288 f., Tiranë (2015)

16.Nelson Çabej, 1. Vazhdimësi iliro-shqiptare në emrat e vendeve, 161 f., Tiranë (2014); 2. Në gjurmët e perëndive dhe mitologjemave ilire, 245 f. Tiranë (2014)

17.Enver Bytyçi, Diplomacia imponuese e NATO-s në Kosovë, 511f., Tiranë (2012)

18.Dhori K. Qirjazi, Thimi Mitko - Fjalëtore shqip-gërqisht, gërqisht-shqip dhe ndihmesa të tjera leksikografike, 780 f., Tiranë (2014)

 

Nga Kosova e Maqedonia


 

1.Shefkije Islamaj, Gjergj Fishta – Gjuha dhe stili (Vëllimi I 528 f., vëll. II 576 f.), Prishtinë (2012)

2.Rexhep Ismajli, Studime për historinë e shqipes në kontekst ballkanik, 547 f., Prishtinë (2015)

3.Xhavit Shala, Çështja shqiptare dhe siguria rajonale, (shqip 336 f., Tiranë (2016), anglisht 240 f., Tiranë (2016), propozuar nga Shtëpia botuese “Onufri”

4.Nysret Krasniqi, Letërsia e Kosovës 1953-2000, 717 f., Prishtinë (2016)

5.Fatmir Sulejmani, Saga ballkanike e Luan Starovës –një lexim hermeneutik, 336 f., Shkup (2013)

6.Gjon Berisha, Arbërorët, 675 f., Prishtinë (2015), propozim i Institutit të Historisë “Ali Hidri” Prishtinë

7.Gëzim Aliu, Romanet e Ismail Kadaresë 1963-1990, 523 f., Prishtinë (2016)

 

Nga diaspora


 

1.Matteo Mandalà, Mundus Vult Decipi – Mitet e historiografisë arbëreshe, 308 f., Tiranë (2016), propozuar nga Shtëpia botuese “Naimi”

 

Të huaj


 

1.Peter Morgan, Ismail Kadare, The writer and dictatorship 1957-1990, 339 f., Londër (2013)
Ke Jing, The four others in I. Kadare’s Works (Katër të tjerë në veprën e I. Kadaresë), 286 f., Pekin (2014)

2.Ljudmill Stankov, E folmja shqipe në fshatin Mandrica, 327 f., Sofje (2016) (Bullgari)

3.Noel Malkolm, Agjentë të perandorisë, 564 f., Tiranë (2016), propozim i Shtëpisë botuese “Dudaj"

 

Për Çmimin Shkencor "Petrit Radovicka”

1.Alfred Frashëri, Romeo Eftimi, Ujërat termale dhe minerale të Shqipërisë, 214 f., Tiranë 2016

2.Bledar Isallari, Shitjet elektronike: Operator ekonomik-qeveri, 75 f ., Tiranë 2015

3.Genc Sulçebe, Polimorfizmi gjenetik i sistemit HLA në popullatën shqiptare dhe roli i markuesve imunologjikë dhe imunëgjenetikë në realizimin e transpalnteve dhe diagnozën e sëmundjeve autoimune, 89 f., Tiranë 2016

4.Niko Pano, Pasuritë ujore të Shqipërisë, 634 f., Tiranë 2015

5.Rigers Bakiu, Molecular Evolution of Pyroglutamylated RFamide peptide and Orphan G Protein Coupled Receptor, 105 f., 2016.

 

Për Çmimin Shkencor “Kërkuesi i ri më i suksesshëm"

 

Në shkencat albanologjike:


 

1.Andi Rëmbeci & Sokol Çunga, Katërungjillëshi i dekoruar i Korçës (Kodiku i Korçës), 223 f., Athinë (2012)

2.Agron Alibali, Faik Konica – Dritëhijet e një diplomati, 773 f., Tiranë (2016)

3.Olsi Lelaj, Nën shenjën e modernitetit, 305 f., Tiranë (2015)

4.Nebi Bardhoshi, Antropologji e Kanunit, 337 f., Tiranë (2016)

5.Teuta Toska, Elemente të mendësisë shqiptare në frazeologji, 283 f., Tiranë (2014)

6.Xhoan Gunga, Mjeshtërit e pikturës shqiptare 1883-1944, 256 f., Tiranë (2015)

 

Të huaj


 

1.Ekaterina Tarpomanova, Evidencialiteti në gjuhët ballkanike – bullgarishtja dhe shqipja, 212 f., Sofje (2015) (Bullgari)

 

Në shkencat natyrore:


 

1.Apostol Vaso, Bazat dhe metoda klinike e trajtimit të dhimbjes fantomë, 158 f., 2016

2.Erida Gjini, Integrating antimicrobial therapy with host immunity to fight drugresistant. Infections: Classical vs Adaptive treatment, 34 f, 2016

3.Enea Mustafaraj, External Shear Strengthening of unreinforced damaged masonry walls, 158 f., 2016

4.Rigers Bakiu, Molecular Evolution of Pyroglutamylated RFamide peptide and Orphan G Protein Coupled Receptor, 105 f ., 2016

5.Qendra Kërkimore Farmakoteraupetike, Universiteti Aldent, Konferenca I Shkencore Studentore, 2016