Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Zgjerimi i Akademisë së Shkencave me anëtarët ë rinj dhe avancimi në titullin akademik të dy të tjerëve ka patur jehonë edhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Konferencë ndërkombëtare

"Gjeoshkenca dhe inxhinieria e tërmeteve, sfidat e Ballkanit Perëndimor"

Konferencë ndërkombëtare

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Fjala e Kryetarit të Akademisë së Shkencave Akademik Skënder Gjinushi

Luan Omari

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Presidenti Meta vlerëson akademikun

Luan Omari

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Krijohet pranë Akademisë së Shkencave Njësia kërkimore e përkohshme e Bioteknologjisë dhe Gjenetikës

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Ismail Kadare

Akademia e Shqipërisë propozon Ismail Kadarenë për çmimin Nobel në letërsi

Ismail Kadare

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Në Shkup të Maqedonisë u mbajt Konferenca triditore kushtuar dygjuhësisë, tregjuhësisë, shumëgjuhësisë

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Ribotimi i librit të ri

Akademia e Shkencave e Shqipërisë riboton librin " Sizmiciteti, Sizmoteknika dhe vlerësimi i rrezikut sizmik në Shqipëri"

Ribotimi i librit të ri

Workshop " NanoAlb & Industrial App

Akademia e Shkencave e Shqipërisë, në bashkëpunim me Ministrin e Shtetit pë Mbrojtjen e Sipërmarrjes, zhvilloi sot workshop-in "NanoAlb & Industrial Applications”.

Workshop

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

 

Kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi,  sqaroi për mediat se të dyja marrëveshjet e bashkëpunimit me këto dy universitete janë një hap shumë i rëndësishëm dhe konkretizues lidhur me të gjitha fushat e dijes. Gjithashtu, qëllim është edhe bashkëpunimi për zhvillimin e aktiviteteve të përbashkëta shkencore, si: kuvende, kongrese, konferenca, forume, simpoziume, kryerja e studimeve të  përbashkëta, aplikimi dhe zbatimi i projekteve të përbashkëta shkencore vendore, rajonale dhe europiane, nxitja dhe promovimi i studiuesve të rinj, si dhe hartimin i strategjive të zhvillimit dhe të akteve normative në zbatim të tyre.

Akad. Gjinushi veçoi përparësitë për marrëveshjen e bashkëpunimit të lidhur me UPT-në, duke përmendur: shkencat inxhinierike, energjetikën, teknologjinë e informacionit, inteligjencën artificiale, burimet ujore, shkencat e tokës, urbanistikën e ndërtimtarinë. Palët do të bashkëpunojnë gjithashtu në disiplinat që lidhen me çështje imperative, si tërmetet etj.

Ndërsa, për sa i përket marrëveshjes së bashkëpunimit të lidhur me UT-në, përparësi mbeten shkencat albanologjike: gjuhësia, arkeologjia, historia, antropologjia kulturore, trashëgimia shpirtërore e identitare, studimet letrare e kulturore; në disiplinat e reja të shkencave natyrore dhe teknike: nanoshkencë dhe nanoteknologji; bioshkencë, bioteknologji dhe shkenca të jetës; inteligjencë artificiale; si dhe në disiplinat imperative, si sizmologjia dhe pandemitë.

Për më tepër, në secilën prej marrëveshjeve të lartpërmendura parashikohen edhe bashkëpunime të veçanta.