Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Zgjerimi i Akademisë së Shkencave me anëtarët ë rinj dhe avancimi në titullin akademik të dy të tjerëve ka patur jehonë edhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Akademia e Shkencave zgjerohet me anëtarë të rinj.

Përfundon procesi i zgjedhjes dhe shpallet rezultati i votimit

Akademia e Shkencave zgjerohet me anëtarë të rinj.

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Fjala e Kryetarit të Akademisë së Shkencave Akademik Skënder Gjinushi

Luan Omari

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Presidenti Meta vlerëson akademikun

Luan Omari

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Krijohet pranë Akademisë së Shkencave Njësia kërkimore e përkohshme e Bioteknologjisë dhe Gjenetikës

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Ismail Kadare

Akademia e Shqipërisë propozon Ismail Kadarenë për çmimin Nobel në letërsi

Ismail Kadare

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Në Shkup të Maqedonisë u mbajt Konferenca triditore kushtuar dygjuhësisë, tregjuhësisë, shumëgjuhësisë

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

JNTS PAPERS

JOURNAL OF NATURAL AND TECHNICAL SCIENCES (JNTS) - 2019 (2), Vol. XXIV (49)

JNTS PAPERS

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

 

Konferenca shkencore ndërkombëtare “Roli i gjeologëve Austro-Hungarezë në krijimin dhe zhvillimin e Gjeologjisë Shqiptare”, u zhvillua në sajë të bashkëpunimit të Shoqatës së Gjeologëve të Shqipërisë; Universitetit Politeknik të Tiranës (Instituti i Gjeoshkencave, Energjisë, Ujit dhe Mjedisit, IGJEUM dhe Fakultetit të Gjeologjisë dhe Minierave); Shërbimit Gjeologjik Shqiptar dhe Seksionit të Shkencave Natyrore dhe Teknike të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, nën kujdesin e Konsullit të Nderit të Austrisë në Shqipëri, Zotit Gjergj Leqejza. Konferenca u zhvillua në mjediset e Universitetit “Luigj Gurakuqi”, më 15 maj 2015, Shkodër.


Në konferencë u analizuan faktet historike të kontributit të zhvillimit shkencor në fushën e shkencave të tokës në përgjithësi e atyre gjeologjike në veçanti, nga ana e gjeologëve austro- hungarezë. Gjithashtu, në periudhat kohore të përbashkëta u dhanë edhe fakte të kontributit të kërkuesve francezë, italianë, polakë si dhe të atyre nga ish-Bashkimi Sovjetik. Gjithashtu u bë dhe një paraqitje e historikut të Shërbimit Gjeologjik Shqiptar ndër vite,10si dhe e pasurive natyrore dhe dukurive të veçanta gjeologjike të Shqipërisë.


Nga analizat e referimeve në këtë veprimtari, rezultoi se kontributi i të huajve në shkencat e tokës ka qenë më multidisiplinor se sa ai është vlerësuar nga studimet e deritanishme: ai ka përfshirë dhe disa fusha të tjera hulumtimesh, duke pasur impakt të rëndësishëm edhe në studimet etnografike, arkeologjike, demografike, topografike etj., por edhe ato etnokulturore në përgjithësi për Shqipërinë dhe shqiptarët. Shkencëtarët e huaj duke u dashuruar me Shqipërinë dhe shqiptarët kanë dhënë kontribut duke shërbyer njëkohësisht edhe si ambasadorë të vlerave të Shqipërisë në botë.