Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Zgjerimi i Akademisë së Shkencave me anëtarët ë rinj dhe avancimi në titullin akademik të dy të tjerëve ka patur jehonë edhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës uron kolegët në Tiranë

Akademia e Shkencave zgjerohet me anëtarë të rinj.

Përfundon procesi i zgjedhjes dhe shpallet rezultati i votimit

Akademia e Shkencave zgjerohet me anëtarë të rinj.

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Fjala e Kryetarit të Akademisë së Shkencave Akademik Skënder Gjinushi

Luan Omari

Luan Omari

Ceremoni solemne me rastin e 95-vjetorit të lindjes së akademik Luan Omari, Presidenti Meta vlerëson akademikun

Luan Omari

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Krijohet pranë Akademisë së Shkencave Njësia kërkimore e përkohshme e Bioteknologjisë dhe Gjenetikës

Njesia kerkimore e Bioteknologjise dhe Gjenetikes

Ismail Kadare

Akademia e Shqipërisë propozon Ismail Kadarenë për çmimin Nobel në letërsi

Ismail Kadare

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

Në Shkup të Maqedonisë u mbajt Konferenca triditore kushtuar dygjuhësisë, tregjuhësisë, shumëgjuhësisë

Konferenca e shumëgjuhësisë/Shkup 2020

JNTS PAPERS

JOURNAL OF NATURAL AND TECHNICAL SCIENCES (JNTS) - 2019 (2), Vol. XXIV (49)

JNTS PAPERS

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

18 maj 2017 - Krijimet muzikore të akademikut Vasil Sofokli Tole

U zhvillua me sukses në Prishtinë, në sallën qendrore të ASHAK-ut, aktiviteti i përbashkët i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës dhe Akademisë së Shkencave të Shqipërisë me krijimet muzikore të akademikut Vasil Sofokli Tole.


Më poshtë fjala përshëndetëse e akademikut Gudar Beqiraj, zëvendëskryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.


Prishtinë, më 18 maj 2017
I nderuar zëvendëskryetar akademik Ali Aliu, e kolegë të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës,
Të nderuar akademikë, profesorë, kompozitorë, artistë, nxënës e studentë pjesëmarrës në këtë veprimtari,
Jemi të gëzuar që së bashku jemi në këtë aktivitet të radhës në kuadër të protokoll-marrëveshjes 2015–2017 të nënshkruar mes Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë së Shkencave e të Arteve të Kosovës. Akademitë tona kanë gjetur rrugët dhe mundësitë e duhura për të realizuar edhe bashkëpunime si ky i sotmi në fushë të artit e të krijimtarisë muzikore: aktivitet i kompozitorit akademik Vasil S. Tole në Prishtinë, pas atij të akademik Ballatës në Tiranë.
Muzika ka qenë e pranishme në Tiranë e në Prishtinë, por këtë herë janë akademitë tona që i kanë bërë pjesë të protokollit të nismave të përbashkëta shkencore dhe kulturore të tyre, dhe kjo është e reja. Ajo që dua të theksoj është se, duke e pasur bashkëpunimin me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës si prioritet mbi prioritetet, neve nuk na është bërë dhe nuk do të na bëhet pengesë asnjë kornizë burokratike apo organizative, pasi shkenca dhe arti nuk kanë kufij mes tyre.
Angazhimin tonë për të shtuar fushat e punës së përbashkët e rrit fakti që edhe shkenca, edhe arti, bashkohen në funksionet themelore të akademive tona: te njëjtësia e gjuhës, identiteti dhe zhvillimi shpirtëror i përbashkët. Ne kemi përparësinë të ngrihemi edhe mbi ata kufij që kanë mbetur, prej ndryshimit të hartës gjeorajonale në fund të shekullit të kaluar. Për ne bota shqiptare shkon deri atje ku kufirin e cakton gjuha, trashëgimia shpirtërore dhe identiteti i njëjtë kombëtar.
Duke i uruar mbarësi këtij koncerti, të një akademiku dhe kompozitori shqiptar, dua t’ju siguroj se Akademia e Shkencave e Shqipërisë i qëndron besnik fatit të vet, si institucioni që ruan, studion, përuron dhe bën pjesë të imazhit të vet kombëtar gjithçka që i takon botës shqiptare, në kulturën materiale e shpirtërore.


Ju faleminderit!
www.akad.gov.al